1.

Vprašanje:

Pozdravljeni.

Povzročil sem prometno nesrečo, ker me je zaneslo na spolzkem cestišču (je deževalo) v ostrem desnem ovinku. Prišla je policija in napihal sem malo nad dovoljeno mejo, za kar sem seveda tudi prejel kazen. Včeraj sem od zavarovalnice prejel regresni zahtevek, da jim moram plačati odškodnino, ki so jo izplačali drugim udeleženim v nesreči. Namreč, zaradi vožnje pod vplivom alkohola naj bi izgubil zavarovalne pravice. Ali mi lahko pomagate?

Odgovor:

Spoštovani,

svetujemo vam, da nas še danes oz. čim prej obiščete z vso dokumentacijo, ki jo imate v zvezi s prometno nesrečo (s seboj vzemite tudi globo). Namreč, v splošnih pogojih avtomobilskega zavarovanja je res določeno, da zavarovanec izgubi zavarovalne pravice, če povzroči prometno nesrečo pod vplivom alkohola, vendar je določeno tudi, da jih ne izgubi, če dokaže, da do nezgode ni prišlo zaradi alkohola ampak zaradi drugih okoliščin. Na podlagi vašega opisa prometne nezgode menimo, da bi lahko dosegli, da bo zavarovalnica umaknila svoj regresni zahtevek.

2.

Vprašanje

Spoštovani,

včeraj sem padel v bloku pri prijatelju, ko sem se vračal z obiska. Ko sem prihajal ni bilo na stopnicah nobenega madeža, ob odhodu pa sem stopil na masten madež in padel po stopnicah. Bil sem pri zdravniku, ki pa hujših poškodb, razen udarca in otekline kolena, ni ugotovil. Ali sem upravičen do kakšne odškodnine?

Odgovor

Spoštovani,

praviloma morajo imeti vsi stanovalci stanovanjskih stavb zavarovane skupne prostore. Glede na to, da je do padca in poškodbe prišlo na skupnih prostorih za katere oni odgovarjajo, menimo, da je podana njihova krivdna odgovornost. Ker ste tudi bili pri zdravniku in torej imate vsaj en poškodbeni izvid, ste upravičeni do denarne odškodnine za utrpele telesne poškodbe. Svetujemo vam, da se oglasite pri nas, kjer vam bomo lahko temeljito svetovali ter pregledali dokumentacijo.

3.

Vprašanje

Pozdravljeni,

pred letom dni sem bila poškodovana kot sopotnica v prometni nesreči v kateri sem dobila udarec v glavo, zlomljeno sem imela eno rebro in desni gleženj. Z zdravljenjem sem zaključila in rada bi zahtevala odškodnino, vendar nimam nobenega podatka o povzročitelju. Poznam le registrsko tablico vozila v katerem sem se peljala v času nesreče. Kako lahko uveljavljam odškodnino? Prav tako me zanima, če sem upravičena do povračila razlike v plači zaradi bolniške? Zaradi bolniške sem namreč imela manjšo osnovno plačo, stimulacije pa sploh nisem prejela. Aja, vprašala bi tudi, če mi bo zavarovalnica povrnila stroške dodatne fizioterapije, ki sem si jo sama plačala? Po prvi namreč stanje ni bilo dosti boljše, čakalna doba za drugo pa je bila predolga. Kakšno odškodnino lahko pravzaprav pričakujem?

Odgovor

Spoštovani,

v kolikor poznate registrsko številko vozila v katerem ste bili udeleženi kot sopotnica v prometni nesreči, bo to zadostovalo, da pridobimo policijski zapisnik in s tem vse ostale potrebne podatke. Do razlike, med denarnim nadomestilom zaradi bolniškega staleža in vašo osnovno plačo, ste vsekakor upravičeni, glede stimulacije pa vam bomo konkretneje svetovali po pregledu vse dokumentacije, ki jo imate, saj je to odvisno od primera do primera. Podobno velja tudi glede vračila stroškov za dodatno fizioterapijo, ki ste jo opravili samoplačniško. O višini odškodnine praviloma lahko govorimo šele po pregledu celotne zdravstvene dokumentacije, saj je le ta odvisna od številnih dejavnikov, ki nam na tem mestu niso znani. Na podlagi izkušenj, bi rekli, da bo odškodnina višja od 10.000,00 EUR. Vabimo vas, da se z vso razpoložljivo dokumentacijo oglasite na na našem inštitutu in z veseljem vam bomo svetovali ter odgovorili na vsa vaša vprašanja.