Za padce na ledu na pločnikih, parkiriščih, podhodih, parkih …. odškodnine tudi do več tisoč evrov

Zimske nizke temperature so krive za poledico, ta pa za padce ljudi. Bolnišnice so pri takšnih razmerah nabite s poškodovanci, a večina njih ne ve, da lahko za padce na ledu uveljavljajo odškodnino.

Vendar pa uveljavljanje odškodninskega zahtevka le ni tako preprosto kot si marsikdo predstavlja. Ni namreč dovolj da se po padcu na javni površini, zglasimo v ambulanti, temveč je priporočljivo takoj poklicati policijo, da ta naredi uradni zaznamek in poslika mesto padca. Če padete pred trgovino, pa lahko uradni zaznamek naredi tudi oseba v trgovini. Fotografiranje kraja nezgode je zelo priporočljivo, saj je slika dokaz za nepočiščen in poledenel predel, zaradi katerega je prišlo do padca, in je pri odškodninskem zahtevku izjemnega pomena.

“Velikokrat se zgodi, da človek pade, pa sprva sploh ne ve, da se je poškodoval, bolečina in oteklina se pojavijo kasneje, zaradi tega je treba na urgenco …vendar je takrat že prepozno. Največ zavrnitev odškodninskih zahtevkov s strani zavarovalnic je iz tega razloga,” razlaga Peer.

Odškodnine za padce na javnih površinah namreč niso tako male. Sicer je višina odškodnine odvisna od vrste in obsega telesnih poškodb, poteka zdravljenja, morebitnih trajnih posledic in kaj padec oziroma povzročena poškodba predstavlja za odškodovanca. Na primer če se na ledu poškoduje vrhunski športnik, ki se s tem preživlja, bo odškodnina primerno višja.

“Če vzamemo primer stranke, ki se je pri padcu utrpela zvin gležnja ter udarec v glavo, lahko računamo, da bo okoli dva tedna nosila longeto nato bo potrebovala nekaj fozioterapij, skratka, je utrpela lažje telesne poškodbe, bo zahtevana odškodnina znašala med 2500 in 4 tisoč evri,” razlaga Peer. Odškodninski zahtevek bodo zavarovalnici izstavili, ko bo zdravljenje zaključeno

Odškodnine se za lažje poškodbe gibljejo med 2.500 in 4.000 evri, sicer pa je razpon precej večji in se giblje od 200 pa do več deset tisoč evrov.